Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D (cholecalciferol)

Welke functies heeft vitamine D in ons lichaam?

  • Belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden
  • Draagt bij aan een goede werking van de spieren
  • Draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem
  • Bevordert de opname van calcium en fosfor in de botten

Waar zit het in?

Vitamine D is van nature aanwezig in vette vis en in mindere mate in vlees, eieren en zuivelproducten. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Onze huid is daarnaast in staat om vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht. Bij een persoon met een lichte huidskleur die regelmatig in de zon komt, is gemiddeld over het hele jaar ongeveer 2/3 afkomstig uit zonlichtblootstelling en 1/3 van de vitamine D uit voeding.

Hoeveel heb je per dag nodig?

Voor de meeste mensen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Personen vanaf 70 jaar moeten 20 microgram per dag binnenkrijgen. 

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad hebben sommige mensen meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. De volgende personen worden geadviseerd een vitamine D-supplement te gebruiken.

Supplement met 10 microgram vitamine D per dag:

  • Personen die niet of weinig in de zon komen* en/of een sluier dragen/ huid bedekken 
  • Personen met een natuurlijk getinte of donkere huidskleur
  • Zwangere vrouwen
  • Alle vrouwen vanaf 50 jaar

Supplement met 20 microgram vitamine D per dag:

  • Iedereen vanaf 70 jaar

* Met niet of weinig in de zon komen wordt bedoeld: dagelijks minder dan 15 tot 30 minuten blootstelling aan hoog staande zon (tussen 11.00 en 15.00 uur) met hoofd en handen ontbloot bij alledaagse activiteiten.

Wil jij weten of je extra vitamine D nodig hebt? Doe dan nu snel onze test. De test houdt rekening met al deze factoren en selecteert voor jou de supplementen met de dagelijkse hoeveelheid vitamine D die aansluit bij jouw persoonlijke behoefte. 

Wens je meer informatie?

Wordt jouw vraag hier niet beantwoord, stel hem dan hieronder in de chat of neem telefonisch (020-2382580) of per e-mail (info@takedaily.nl) contact met ons op. We helpen je graag verder!

Ontdek wat TakeDaily voor jou kan betekenen?
Doe nu de test Duurt slechts enkele minuten