Van A tot Zink

Van A tot Zink

Vitamines en mineralen zijn organische, essentiële voedingsstoffen. Ze zijn onmisbaar voor jouw lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, ontwikkeling, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Daarnaast zijn ze belangrijk voor het in stand houden van een optimale gezondheid. Alle vitamines en mineralen hebben verschillende specifieke functies in het lichaam. Daarom kan de ene vitamine niet de andere vitamine vervangen. We kennen 13 verschillende vitamines. Er zijn twee groepen vitamines: de in water oplosbare vitamines en de in vet oplosbare vitamines. 

De vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines en komen vooral voor in voedingsvetten. In het lichaam worden deze vitamines opgeslagen in het vetweefsel en de lever tot het moment waarop het lichaam ze nodig heeft.

De in water oplosbare vitamines worden in ons lichaam niet op eenzelfde manier opgeslagen als de in vet oplosbare vitamines. De in water oplosbare vitamines kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan, dit met uitzondering van vitamine B12. Een teveel aan water oplosbare vitamines in ons lichaam verlaat via de urine het lichaam. Alle B-vitamines en vitamine C zijn in water oplosbare vitamines. 

Het lichaam kan zelf geen vitamines en mineralen aanmaken, met uitzondering van vitamine D. Ook kan het lichaam vitamine K in kleine hoeveelheden aanmaken. Vitamines en mineralen krijg je binnen via je voeding.

Vitamine A

Vitamine B1

Vitamine B2

Vitamine B3 (Niacine) 

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Vitamine B6

Vitamine B8 (Biotine)

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Vitamine B12

Vitamine C

Vitamine D

Vitamine E

Vitamine K

Calcium

Fosfor

IJzer

Jodium

Kalium

Chroom

Magnesium

Mangaan

Seleen

Zink

Doe nu de test Duurt slechts enkele minuten