(1/4)

Wat is jouw geslacht?

De behoefte van vrouwen en mannen aan vitamines en mineralen verschilt.

Doe de test en ontdek wat wij je aanbevelen.

Onze ervaren diëtisten en professionals staan achter onze vitaminetest. Het duurt slechts 2 minuten om deze in te vullen met als uitkomst jouw persoonlijke TakeDaily pakket.

(2/4)

Wat is jouw geboortedatum?

Wat is jouw geboortedatum?

Als je ouder wordt, verandert jouw behoefte aan vitaminen en mineralen. De behoefte aan vitamine D bijvoorbeeld neemt toe naarmate je ouder wordt. Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.

(3/4)

Wat is jouw huidskleur?

Als je een lichte huidskleur hebt kan jouw huid bij gelijke, alledaagse blootstelling aan zonlicht meer vitamine D aanmaken dan een natuurlijk getinte huid of donkere huid. Extra vitamine D is belangrijk voor mensen met een natuurlijk getinte of donkere huid.

(4/4)

Kom je elke dag (tussen 11:00-15:00 uur) minimaal 15-30 minuten buiten met jouw gezicht en handen onbedekt?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Hiervoor dien je dagelijks tussen 11:00-15:00 uur minimaal 15-30 minuten buiten te komen met minimaal handen en gezicht onbedekt. Tussen 11:00-15.00 uur staat de zon op zijn hoogst en is jouw lichaam in staat om vitamine D aan te maken met behulp van het zonlicht. Extra vitamine D is belangrijk voor personen die dagelijks weinig buitenkomen, de zon mijden of buiten lichaamsbedekkende kleding dragen.

(1/11)

Ben je zwanger of probeer je zwanger te worden?

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is de behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verhoogd. Het advies van de Gezondheidsraad is om extra foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt en stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuursupplementen kunnen gedurende de gehele zwangerschap gebruikt worden. Vis(olie) bevat goede omega-3 vetzuren waaronder DHA (docosahexaeenzuur). De inname van DHA door de moeder is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby en ondersteunt de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van de baby. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3 vetzuren voor volwassen (250 mg DHA en EPA).

(2/11)

Ben je momenteel op dieet om gewicht te verliezen?

In de periode dat je gewicht probeert te verliezen is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Vitamine A en C zorgen mede voor een goede weerstand en B-vitamines spelen een belangrijke rol in de energiestofwisseling van het lichaam. Vitamine C is daarnaast van belang voor de vorming van collageen die helpt de huid te verstevigen

(3/11)

Hoe vaak sport je?

Bewegen is goed voor zowel jouw gezondheid als welzijn. Als je vaak sport, heb je extra behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. B-vitamines, ijzer en magnesium bevorderen de energiestofwisseling. Magnesium is goed voor de spieren en ijzer helpt bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam.

(4/11)

Zit je momenteel in een periode van stress?

Vitamine B5 helpt bij geestelijke inspanning/druk en draagt bij aan de normale weerstand tegen stress. Vitamine B1, B3, B6 en B12 en magnesium dragen bij aan een heldere geest en zijn goed voor de gemoedstoestand.

(5/11)

Wil je je energieniveau ondersteunen?

B-vitamines spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van het energieniveau van jouw lichaam. Vitamine B2, B3, B5, B6 en B12, ijzer en magnesium helpen vermoeidheid en moeheid te verminderen.

(6/11)

Wil je jouw weerstand (immuunsysteem) ondersteunen?

Bepaalde vitamines kunnen jouw weerstand/immuunsysteem ondersteunen. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem. Ook vitamine A, B6, foliumzuur, B12, D, seleen en zink zijn belangrijk.

(7/11)

Rook je?

Het is wetenschappelijk bewezen dat de behoefte aan vitamine C hoger is als je rookt, omdat er meer vitamine C in het lichaam wordt afgebroken.

(8/11)

Hoeveel weken bent u zwanger?

De behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verandert als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Het advies van de Gezondheidsraad is om extra foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt en stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Daarnaast is tijdens de zwangerschap jouw behoefte aan vitamine D verhoogd.

(9/11)

Wil je je botten en de werking van je spieren ondersteunen?

Bepaalde vitamines en mineralen zijn goed voor je botten, kraakbeen (in de gewrichten) en spieren. Vitamine D en magnesium spelen een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren. Vitamine C, D, magnesium en mangaan dragen bij aan de instandhouding van sterke botten. Mangaan is goed voor de aanmaak/opbouw van kraakbeen (in de gewrichten)

(10/11)

Ben je vegetariër?

Vlees bevat veel ijzer, vitamine B1 en B12. Deze vitamines spelen een belangrijke rol in het in het bevorderen van jouw energiestofwisseling.

(11/11)

Wat is voor jou op dit moment het belangrijkste? (één antwoord mogelijk)

.

(1/8)

Hoeveel gram groenten eet je dagelijks?

Groenten zijn een belangrijke bron van foliumzuur, vitamine C en kalium.

(2/8)

Hoeveel fruit eet je dagelijks?

Fruit is een belangrijke bron van foliumzuur, vitamine C, kalium en vezels. Tel twee kleine stukken fruit (bijvoorbeeld mandarijnen en kiwi's) als 1 stuk fruit. Vruchtensap telt niet als fruit.

(3/8)

Hoeveel boterhammen eet je gemiddeld per dag?

Brood is een belangrijke bron van B-vitamines, ijzer, jodium en voedingsvezels. Brood kan worden afgewisseld met bijvoorbeeld havermout, knäckebröd, muesli en andere (volkoren) ontbijtgranen. Een portie havermout telt bijvoorbeeld als één snee brood. Volkoren varianten verzadigen goed, zorgen ervoor dat je minder snel weer trek hebt en maken het gemakkelijker om op gewicht te blijven.

(4/8)

Gebruik je halvarine/margarine/boter op je brood of tijdens het koken?

Halvarine en margarine zijn belangrijke bronnen van vitamine A en D. Boter is een belangrijke bron van vitamine A. Oliën bevatten vitamine E, maar geen vitamine A en D. Vitamine A en D hebben een positieve invloed op ons immuunsysteem.

(5/8)

Hoeveel gram aardappelen, rijst, pasta, couscous, quinoa, e.d. eet je gemiddeld per dag?

Pasta, rijst, aardappelen, couscous e.d. zijn een belangrijke bron van B-vitamines en mineralen. Kies bij voorkeur volkoren varianten.

(6/8)

Hoe vaak eet jij vlees(waren) of vleesvervangers?

Vlees is rijk aan bepaalde B-vitamines (B1, B6 en B12) en het mineraal ijzer. Vleesvervangers kunnen dienen als alternatief voor vlees. Belangrijk bij het beantwoorden van deze vraag is dat je vleesvervangers mag meerekenen als deze wat betreft hun voedingswaarde een goede vervanging zijn van vlees.

(7/8)

Hoeveel porties vette vis eet jij gemiddeld per week?

Vis bevat gezonde omega-3 visvetzuren (DHA en EPA). EPA en DHA zijn goed voor het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA. Hoe vetter de vis, hoe meer gezonde vetzuren de vis bevat. Naast visvetzuren bevat vis onder andere de mineralen seleen en jodium. VETTE VIS: haring, makreel, zalm, sardines, bokking, kaviaar, paling, sprot. Kibbeling wordt gefrituurd in vet, maar is geen vette vis! Kibbeling bevat weinig visvetzuren omdat het een magere, witte vis is.

(8/8)

Hoeveel porties zuivel gebruik je gemiddeld per dag?

Zuivelproducten bevatten essentiële voedingsstoffen als vitamine B2, B12 en calcium. Calcium is onder andere goed voor jouw botten. Het aantal porties zuivel dat je per dag nodig hebt hangt af van jouw leeftijd.

Even geduld a.u.b.

Even geduld a.u.b. TakeDaily stelt nu jouw persoonlijke pakket samen